Concertgebouw De Doelen

Organist: Geert Bierling 

Schouwburgplein 50, 3012 CL
info: 010 – 217 17 17 (kassa) of www.dedoelen.nl
N.S.+ metro R’dam – C.S., tram 4, 7, 21 en 23, bus 38 en 48

Klik hier voor het complete programma van Concertgebouw De Doelen

Flentrop orgel
 Het orgel in de grote zaal van de Doelen, in  1968 in gebruik genomen, werd gebouwd  door de firma Flentrop.        Het  instrument heeft  70 registers die verdeeld zijn   over 4  klavieren voor de handen en een klavier voor  de  voeten. In  tegenstelling tot de meeste  orgels in ons land is het niet verticaal  opgesteld, zoals bijv. het hoofdorgel  in  de  Laurenskerk, maar horizontaal. In een  normale opstelling zouden Positief,  Hoofdwerk en  Bovenwerk in  drie    etages  boven elkaar zijn  geplaatst.    Door gebrek  aan hoogte werd in het ontwerp van het  Doelenorgel het  Hoofdwerk in twee delen    gesplitst die als Linker- en Rechterwerk aan  beide zijden van het  Bovenwerk hun plaats  vonden. De speeltafel staat vrij en de  verrichtingen van de speler kunnen door het  publiek goed gevolgd worden.  Direct vanaf  het  eerste  concert in 1968 heeft dit  instrument een belangrijke plaats ingenomen  in de Rotterdamse  orgelcultuur. Naast Arie  Keijzer, Doelenorganist tot halverwege de  80- ger jaren, musiceerden de afgelopen  decennia vele vooraanstaande organisten uit  binnen- en buitenland op dit instrument.       Na zijn aanstelling als stadsorganist in 1996 werd Geert Bierling de vaste bespeler van dit orgel.                                                     Het Doelenorgel  behoort met het orgel in het Concertgebouw te  Amsterdam tot de bekendste zaalorgels in ons  land.

 

 

Geert Bierling

GEERT BIERLING - foto_Gérard van BetlehemGEERT BIERLING (1956) studeerde orgel, piano en klavecimbel aan het Rotterdams Conservatorium en beiaard aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. Op zijn achttiende werd hij bespeler van het historische Bätz/Witte-orgel in de Oude of Pelgrimvaderskerk in Rotterdam-Delfshaven. Hij is prijswinnaar van een aantal orgelconcoursen en werd in 1989 onderscheiden met een zilveren medaille door de Parijse ‘Academie des Arts, Sciences et Lettres’ voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Sinds 1990 is Geert Bierling stadsbeiaardier van Rotterdam en in 1996 volgde zijn aanstelling als stadsorganist, waarmee hij vaste bespeler is van het Standaartconcertorgel in de Burgerzaal (Stadhuis) en het Flentrop-orgel in De Doelen.

Geert Bierling was vele jaren docent orgel en klavecimbel aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Momenteel (2015) is hij ook actief als componist en begeleider op orgel, harmonium en piano van zwijgende filmklassiekers. Hij is programmeur van de Stichting Stadsmuziek die de concertserie ‘Muziek in de Burgerzaal’ in het Rotterdamse stadhuis organiseert en was tot 2013 als artistiek leider verbonden aan het festival ‘Rotterdamse Orgeldagen’.

(Foto: Gérard van Bethlehem)