Hillegondakerk

Hillegondakerk, Kerkdreef 2, 3054 GS  ROTTERDAM
info: tel. 010 422 83 96
LOCATIE; bereikbaar met tram 4


Organist: Vincent de Ridder


Abraham Meere orgel
In 1830 bouwde Abraham Meere het orgel in de Hillegondakerk onder de vieringstoren, de scheiding tussen koor en schip van de kerk. In 1926 verplaatste de Duitse orgelbouwer Walcker het orgel naar de torenwand en bouwde naar zijn klankidioom een instrument met elektrische tractuur achter het Meere-front. In 1980 kreeg Orgelmaker Leeflang uit Apeldoorn de opdracht het Abraham Meere orgel uit 1830 te reconstrueren en te restaureren, naar het nauwkeurige bestek van Abraham Meere dat in het archief bewaard was gebleven. Om het instrument weer langs mechanische tractuur te laten functioneren waren ingrijpende bouwkundige maatregelen nodig en is het instrument 70 cm naar voren gebracht. Ook het schilderwerk en verguldwerk zijn weer in de oorspronkelijke kleuren aangebracht met grote zorg en respect voor het verleden.

Dispositie
Onderklavier
1 Prestant 16 (Disk)
2 Prestant 8
3 Bourdon 16
4 Holpijp 8
5 Octaaf 4
6 Sexquialter 2
7 Cornet 4 (Disk)
8 Fluit 4
9 Octaaf 2
10 Mixtuur III/IV st. Bask, V/VI st. Disk.
11 Trompet 8 (Gediv)

Bovenklavier
1 Fluit Traver 8 (Disk)
2 Prestant 4
3 Bourdon 8 (Gediv)
4 Quintadeen 8
5 Viola di Gamba 8
6 Carrillon 3 st. (Disk)
7 Waltfluit 2
8 Flagolet 1
9 Vox Humana 8
10 Cimbelster

Pedaal
1 Prestant 8
2 Subbas 16
3 Bazyn 16

Speelhulpen
Tremulant onderklavier
Tremulant bovenklavier
Afsluiting onderklavier
Afsluiting bovenklavier
Koppeling I+II gediv.
Pedaal – onderklavier
Pedaal – bovenklavier

Vincent de Ridder

Vincent de Ridder (1997) kreeg vanaf zijn negende jaar zijn eerste orgellessen aan de Zeeuwse Muziekschool in Middelburg, waar hij studeerde bij Jos Vogel. Vanaf september 2017 studeert hij orgel aan het conservatorium in Rotterdam. In 2021 studeerde hij af voor de bachelor en sindsdien studeert hij voor zijn master, eveneens in Rotterdam. Deze studie heeft hij gecombineerd met een bachelor bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, die hij in 2019 afrondde. Op het Rotterdamse conservatorium was Aart Bergwerff zijn eerste docent. Sinds 2019 zijn Bas de Vroome en Ben van Oosten zijn docenten. Naast hoofdvaklessen krijgt hij improvisatielessen van Hayo Boerema en Sietze de Vries. Hiernaast volgde hij basso continuolessen en de minor klavecimbel bij Bas de Vroome en kreeg hij pianolessen van Martin Lekkerkerk.

Vincent deed in 2019 mee aan de jubileumeditie van het SGO-orgelconcours in de Der Aakerk en de Martinikerk in Groningen en won daar de 1e prijs. Verder heeft hij diverse masterclasses gevolgd, onder wie bij Wolfgang Zerer (Bach), Olivier Latry (Franck), Willem Tanke (Messiaen) en Sietze de Vries (improvisatie). Als kerkmusicus is hij verbonden aan de Hillegondakerk in Rotterdam-Hillegersberg. Verder heeft hij in Arnemuiden en Borssele een lespraktijk.