‘UNLIMITED’: Lunchconcert Burgerzaal Stadhuis door Geert Bierling, orgel, m.m.v. dansduo Carlos en Mirella

Orgelbouwer Standaart

De firma Standaart bouwde in de periode tussen 1910 en 1935 veel orgels in Rotterdam en omgeving (Hoflaankerk te Kralingen, R.K.Kerk aan de Goudse Rijweg, Boschpolderkerk en Tidemankerk in Delfshaven, Julianakerk te Schiedam, Nieuwe Kerk aan de Binnensingel te Vlaardingen) en kreeg in 1918 de eervolle opdracht om een modern concertorgel te bouwen voor de Burgerzaal in hetstadhuis. Het nieuwe orgel moest kunnen functioneren als een groot symfonie-orkest. Speciaal voor dit orgel werd een fraai balkon gebouwd dat rust op marmeren pilaren. De orgel-registers werden verdeeld over twee klavieren voor de handen (het hoofdwerk en het positief) en een klavier voor de voeten (pedaal). In de orgelkas werden de pijpen van het hoofdwerk en het pedaal geplaatst. Het pijpwerk van het tweede klavier werd geplaatst in een aparte kamer hoog achter het orgelfront zodat de klankdoor een zeer wendbare zwelconstructie onmiddellijk van forte naar een zeer delicaat pianissimo teruggebracht kon worden. De speeltafel van het instrument werd door de orgelfirma Standaart zo ingericht dat de organist het solistisch kon bedienen en met de verschillende registers en speelhulpen de beschikking kreegover een instrument waarmee heel subtiel veelklankkleur wisselingen gemaakt konden worden. Daarnaast moest ook kunnen worden samengespeeld met orkestmusici op hetspeciaal daarvoor ontworpen orgelbalkon. De firma Standaart bouwde ook theater- en cinema-orgels:o.a. voor het Thalia-THEATER en het W.B.Theater aan de Nieuwe Binnenweg. Ook bouwde deze firmahet beroemde AVRO-concertorgel waarop musici als Pierre Palla, Cor Steyn en Piet van Egmond regelmatig geconcerteerd hebben. Veel orgels van de firma Standaart zijn in de loop der tijd verdwenen,  doordat kerken werden gesloopt en de muzikale smaak van zowel het publiek als de musici veranderde. Het concertorgel in de Burgerzaal behoortthans tot de weinig overgebleven orgels uit de beginperiode van de vorige eeuw die nog oorspronkelijk klinken zoals ze destijds werden opgeleverd.

De Stichting Stadsmuziek heeft de afgelopen jaren talloze succesvolle concerten georganiseerd rond het historische orgel in de Burgerzaal. Zo werd het orgel niet alleen als concertinstrument gebruikt, maar ook als begeleidingsinstrument van de ‘zwijgende film’. Het gerestaureerde stadhuisorgel is na de voltooiing van een restauratie in juni 2015 weer feestelijk in gebruik genomen. Het bijna honderdjarige Standaartorgel is regelmatig te beluisteren tijdens de concerten in de Burgerzaal.

 

Concert
'UNLIMITED': Lunchconcert Burgerzaal Stadhuis door Geert Bierling, orgel, m.m.v. dansduo Carlos en Mirella
Wanneer
maandag 12 juni 2017
12:45 - Alle leeftijden
Waar
Coolsingel 40
Rotterdam, Zuid-Holland 3011 AD
Andere informatie
PROGRAMMA:

STADHUISORGEL & TANGO
HET Rotterdamse dansduo CARLOS& MIRELLA, bekend als finalist van het RTL-programma 'Everybody Dance Now' neemt ons mee in de wereld van de Argentijnse Tango.

Voor het Standaartorgel en stadsorganist GEERT BIERLING is een swingende rol weggelegd.

Toegang gratis.
Reserveren verplicht via 010-2673354 / c.pieterse@rotterdam.nl
Zie ook: www.stadsmuziek.nl

« Terug naar kalender