‘UNLIMITED’: Orgelconcert Citykerk Het Steiger door Eric Koevoets

Unlimited, zo heet de concertreeks waar in dit recital is opgenomen. Met de grootse muziek van Bach waar dit concert mee begonnen worden betreden we een uinversum van grenzeloze schoonheid. Daarnaast kunnen we ervaren hoe het programma ons voert langs meerdere stijlen, landen, sferen en gevoelsuitdrukkingen…

 In zijn latere jaren componeerde Bach meerdere grote cyclische werken die een soort  samenvatting van zijn kunst geven en een overzicht geven in hoe diep hij was doorgedrongen in de geheimen van het componeren. Allerlei compositievormen in steeds schitterend contrapunt zijn te beluisteren in deze stukken zoals de Hohe Messe, de Goldberg-variaties, Das Musikalisches Opfer, Die Kunst der Fuge en Clavierübung III.

Dit laatste werk is een kort samengevat een reeks koraalbewerkingen en vier Duetten die omarmd worden door het magistrale Praeludium en Fuga in Es. Met dit laatste werk wordt het concert begonnen Zowel praeludium en fuga hebben drie thema’s hetgeen men mag opvatten als een verwijzing naar de Drievuldigheid. Ook uit deze ClavierÜbung III stamt de koraalbewerking Kyrie, Gott Vater in Ewigkeit. In zijn rustige beweging doet het denken aan een koormotet in de traditie van het oude contrapunt zoals bij Palestrina.

In de vorm van een driedelig concerto klinkt de speelse Voluntary in d-minor van Stanley. We herkennen duidelijk verwantschap met de orgelconcerten van Handel.

Tot de vroege orgelwerken van Bach behoort de prachtige koraalpartita Ach, was soll ich Sünder Machen. We horen de invloed van de koraalpartita’s van Georg Böhm, bij wie de jonge Bach in zijn jaren als gymnasiast te Lüneburg waarschijnlijk les heeft gehad.

Net als Vierne heeft Fleury een reeks van ’24 Pièces’ voor orgel gecomponeerd. Het Allegretto uit deze bundel is gracieus en raakt aan de wereld van de liederen van Fauré.

In 1940 componeerde Albert de Klerk zijn indrukwekkende Prelude en Fuga. Beide delen zijn uit de zelfde thematiek opgebouwd. In de harmonie ervaren we hoe de componist ook elementen uit de bitonaliteit toepast.

 

ERIC KOEVOETS studeerde aan het Rotterdams Conservatorium orgel (Uitvoerend en Docerend Musicus) bij Jet Dubbeldam, piano (Docerend Musicus) bij Frans van Hoek en koordirectie bij Barend Schuurman. Ook volgde hij improvisatielessen bij Arie J. Keijzer. Ten overstaan van de Commissie Bevoegdheidsverklaringen van de R.K. Kerk behaalde hij in 1992 het diploma kerkmuziek. Momenteel verdiept hij zich verder in improvisatie bij Hayo Boerema.Hij geeft regelmatig orgelconcerten, is als begeleider actief en componeerde diverse werken.

Hij is sinds 2007 dirigent-organist van de Sint Lambertuskerk te Rotterdam-Kralingen. Daarnaast is hij dirigent van Vrouwenkoor La Confiance uit Dordrecht en piano- en orgeldocent aan Muziekonderwijscentrum Dubbelsteyn te Dordrecht.

In de afgelopen jaren zijn van zijn spel vele CD’s uitgebracht waaronder een CD-box met de complete orgelwerken van César Franck. Momenteel houdt hij zich intensief bezig met de vertolking van het volledige orgeloeuvre van Johann Sebastian Bach tijdens concerten en CD-opnamen. In het kader hiervan werd in 2016 volume 8 uitgebracht

Daarnaast maakte hij o.m.de CD ‘Voix Céleste’ en een live CD met Symphonie II en Symphonie V van Charles-Marie Widor, beiden gespeeld op het Maarschalkerweerd-orgel van de Sint Lambertuskerk te Rotterdam.

Voor meer informatie: www.erickoevoets.nl.

 

Concert
'UNLIMITED': Orgelconcert Citykerk Het Steiger door Eric Koevoets
Wanneer
zaterdag 17 juni 2017
16:00 - Alle leeftijden
Waar
Hang 18
Rotterdam, Zuid-Holland 3011 GG
Andere informatie
PROGRAMMA:

1. Praeludium et Fuga in Es BWV 552 - Johann Sebastian Bach (1685-1750)

2. Kyrie, Gott Vater in Ewigkeit BWV 669 - Johann Sebastian Bach

3. Voluntary in d minor opus 5 nr. 8 - John Stanley (1713-1786)
*Allegro
*Adagio
*Allegro

4. Partita diverse sopra:
Ach, was soll ich Sünder Machen BWV 770 - Johann Sebastian Bach

5. Allegretto (uit ‘Vingt-quatre Pièces) - André Fleury (1903-1995)

6. Prelude en Fuga (1940) - Albert de Klerk (1917-1998)
`

« Terug naar kalender