Anton Doornhein, orgel

Concert
Anton Doornhein, orgel
Wanneer
zondag 8 december 2019
15:00 - Alle leeftijden
Waar
Aelbrechtskolk 20
Rotterdam, Zuid-Holland 3024 RE
Andere informatie
Zondag 8 december, 2019, 15.00-15.45 uur: Oude of Pelgrimvaderskerk, Aelbrechtskolk 20, 3024 RE Rotterdam Delfshaven: Orgelconcert "Advent in Delfshaven" door Anton Doornhein.

Ook in de aanloop naar kerst is er een middagconcert in Delfshaven, dit keer met gastsolist Anton Doornhein, vaste organist van Het Steiger in Rotterdam. Hij speelt voor u een gevarieerd programma met veel kerst-associaties uit ruim drie eeuwen orgelliteratuur.

Er is om te beginnen Praeludium und Fuge in g moll van J. S. Bach (1685-1750). We blijven dan even bij Bach voor drie koralen over "Nun komm', der Heiden Heiland", BWV 659, 660, 661. Dan luistert u naar een pastorale, een muziekstuk dat herderstaferelen in gedachten brengt, namelijk Pastorale in A Dur, opus 65, van Max Reger (1873-1916). Vervolgens wordt ten gehore gebracht Tema con variazione per la note di natale van Marius Monnikendam (1896-1977).Tot slot is er nog een partita over "Nun komm' der Heiden Heiland" gecomponeerd door Johann Th. Lemckert (*1940). De delen zijn: Choral – Prélude – Canon ostinato – Refreinen – Toccata. Kortom, weer een veelzijdig en aansprekend programma!

Kom de kerstsfeer proeven in de Oude of Pelgrimvaderskerk in het altijd mooie Delfshaven, er is genoeg te zien en te beleven. Wij bevelen dit concert van harte bij u aan. Welkom!

De toegang voor dit concert is gratis, u kunt uw vrijwillige bijdrage bij de uitgang deponeren. Met als richtlijn een bedrag van € 5.00 kunnen we de middagconcerten continueren.

Over Anton Doornhein:
Anton Doornhein werd op 27 augustus 1960 geboren te Rijnsburg. Al vroeg bleek zijn interesse voor het orgel; op negenjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste orgellessen bij Nico de Raad te Katwijk. Na het behalen van diverse diploma's ging hij in 1978 naar het Rotterdams Conservatorium.

Hier studeerde hij hoofdvak orgel bij Jet Dubbeldam. De studie sloot hij af met de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus. Verder behaalde hij hier ook diploma's voor pianospel.

Na zijn opleiding nam hij deel aan diverse cursussen, o.a. bij Albert de Klerk en Kamiel d'Hooghe. Verder volgde hij interpretatielessen bij Marie Louise Langlais-Jaquet aan het 'Conservatoire International de Musique' te Parijs, die bekroond werden met een unanieme toekenning van de Grand Prix.

In 1985 won hij het 'Nationaal Orgelconcours' te Leiden in de categorie romantiek en in 1988 werd hij prijswinnaar van het Internationaal Orgelconcours te Nijmegen. Bij het Internationaal Bach Concours 1995 in de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem was hij een van de finalisten.

Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur ontving hij in 1997 de bronzen, en in 2004 de zilveren medaille 'Arts, Sciences et Lettres'.

Anton Doornhein is werkzaam als muzikaal begeleider (o.a. als pianist) bij de Rotterdamse Dansakademie. Als organist is hij verbonden aan de r.-k. Dominicuskerk in Rotterdam en aan de begraafplaats Oud Eik en Duinen te 's-Gravenhage..

Van zijn spel verscheen een aantal cd's met daarop opnamen in de St.-Agathakerk te Lisse, de Grote kerk te Beverwijk, de Mozes en Aäronkerk te Amsterdam en de Katarinakerk te Stockholm. In 2007 nam hij alle orgelwerken van Joseph Jongen op, die uitgekomen zijn in 2 cd-boxen van 2 cd's. Dit oeuvre werd gespeeld in de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk van Laken (België) en in de Marienbasilika van Kevelaer (Duitsland).

www.antondoornhein.nl/

« Terug naar kalender