Dorpskerk Hoek van Holland

DORPSKERK HOEK VAN HOLLAND, Prins Hendrikstraat 191, ingang Kleine Schoolstraat, 3151 AH Hoek van Holland.

Info: Tel. 0174-382 163

LOCATIE, bereikbaar met bus en (straks) de metro.


Organisten: een roulerend team van organisten verzorgt de muzikale begeleiding betreffende de erediensten.

Coördinator en programmeur concertserie ‘Muziek om de Hoek’,  tevens contactpersoon:

Gerard van der Zijden ( Oude- of Pelgrimvaderskerk te Rotterdam-Delfshaven)


Beknopte geschiedenis van de Hervormde kerk met de daarin geplaatste orgels.

In het eerste hervormde houten kerkgebouw, aan de Strandweg, waarin diensten gehouden zijn van december 1896 tot december 1926,  is het eerste orgel in gebruik genomen in 1901: een  éénklaviers orgel  bestaande uit 5 sprekende registers met aangehangen pedaal en pedaalkoppel, gebouwd door Friedrich Leichel & Zoon, Lochem. Een totaal van 246 pijpen.

De windvoorziening kwam in werking vanuit de reservoirbalg met 2 schepbalgen of pompen die door een hefboom in beweging ‘getrapt’ werden  door een ‘orgeltrapper’.

Het tweede hervormde kerkgebouw, een ontwerp van architect W.H.J. Jolink, gebouwd aan de Prins Hendrikstraat ,werd in december 1926  in gebruik genomen.  Het ‘Leichel’ orgel vanuit het houten kerkgebouw aan de Strandweg verhuisde mee.

Tijdens de oorlog heeft het kerkgebouw en orgel veel schade opgelopen door een Duitse V1-raket, die in de buurt terecht kwam. In 1946 besloot de kerkenraad dan ook tot aanschaf van een ander, uitgebreider, orgel.   Fa. W. van Leeuwen en Zonen te Leiderdorp heeft dit orgel geplaatst in maart 1947: Het bestond uit één klavier met 11 sprekende registers, tremulant, pedaal- en octaafkoppel. Het tweede orgel was niet nieuw. De onderdelen zijn zorgvuldig gereviseerd en samengevoegd tot een goed kerkorgel, dat onder volle garantie geleverd is. De oorspronkelijke bouwer van het orgel is niet bekend. De naam: kerkorgelfabriek A. Standaart-Rotterdam, 1904-1976,  wordt genoemd.

In de loop van de tijd werd het noodzakelijk uit te kijken naar een ander orgel, vanwege achteruitgang en gebreken die het orgel begon te vertonen. In januari 1969 is een orgelcommissie geïnstalleerd en begin 1973  een adviseur benoemd, t.w. de heer Klaas Bolt.  Ter oriëntatie zijn bij een aantal orgelbouwers offertes aangevraagd en  orgels beluisterd. De opdracht is gegaan naar de firma Fama & Raadgever te Utrecht. Het nieuw gebouwde mechanische orgel in de bestaande orgelkas  is 30 september 1975 in gebruik genomen en is het derde kerkorgel.

De speeltafel staat aan de zijkant van de orgelkas opgesteld, vanuit de kerkzaal gezien aan de linkerzijde van het orgelfront. In het front staan 25 pijpen van de Prestant 8, allen sprekend. De pijpen in de twee kleine velden in het front naast de torens van de Prestantpijpen zijn sierpijpen. In de orgelkas staan 857 pijpen. Het totale gewicht is ongeveer 3.000 kg.

 Dispositie van het orgel:

Manuaal I:                               Manuaal II:                          Speelhulp:

Prestant 8’                                  Gedekt 8’                                   Tremulant

Octaaf   4’                                   Roerfluit 4’

Mixtuur V-sterk (gedeeld)      Quint 3’                                      Pedaal:

Cornet   V-sterk (discant)        Octaaf 2’                                    Subbas 16’

Trompet 8’ (gedeeld)

Fagot    16’ (gedeeld)

Koppelingen:  Koppel    I:  Pedaal aan manuaal I

Koppel   II:  Pedaal aan manuaal II

Koppel  III:  Manuaal II aan I

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C – f3.  Pedaalomvang: C – f1.  De sleepdeling van de Fagot ligt tussen f  en fis en kan door de registerknop half te trekken enkel op het pedaal gebruikt worden.

StemmingVallotti/Van Biezen-stemming.

De stijl van de klankopbouw wijst in een nieuwe richting, welke doorgaans wordt aangeduid met ‘neo-barok’. Het accent ligt daarbij minstens zoveel op ‘neo’ (‘nieuw’) als op ‘barok’: het daagt de organist en componist uit, naast de vertrouwde vooral ook nieuwe wegen te gaan. In het bouwjaar van dit orgel was al veel ervaring opgedaan op het gebied van klankopbouw, met als resultaat in Hoek van Holland: warm klinkende aparte stemmen alswel een gewaagde en zinderende totaalklank.

In verband met de verbouw van de kerk is het orgel in 2010 ontmanteld en opgebouwd. In maart 2011 is het kerkgebouw in gebruik genomen als protestantse gemeente Hoek van Holland. Later in ditzelfde jaar het orgel

De dispositie is in juni 2014  definitief aangepast aan de  ruimte van de kerkzaal.

De uitvoerende werkzaamheden aan het orgel was in handen van: Orgelmakerij W.B. van Dijkhuizen te Apeldoorn.

Concerten van één uur.

Organist Gerard van der Zijden heeft in 2012 geconstateerd  dat  het Fama&Raadgeverorgel   een zeer concertwaardig instrument is. Een concertcommissie werd gevormd en in mei 2013 werd het  1e concert uitgevoerd met orgel en 2 trompettisten. In de maanden daarna van datzelfde jaar volgden er nog 4.

Zo zijn er in totaal 5 concertseries georganiseerd van 5 concerten per jaar,  al dan niet met medewerking van andere instrumentalisten/zangers.